Kadir Suresi Okunuşu ve Türkçe Meali: Ramazan Ayında Neden Okunmalı?

admin
|

Kadir Suresi, İslam dünyasında büyük önem taşıyan bir suredir. Kuran-ı Kerim’in 97. suresi olan Kadir Suresi, özellikle Ramazan ayında merak edilen ve okunan bir metindir. Kadir Gecesi’nin manevi değerini anlatan bu sure, sadece beş ayetten oluşur. Her bir ayet, bu özel gecenin önemini ve faziletini anlatır. Peki, Kadir Suresi’nin Arapça okunuşu ve Türkçe meali nedir? Bu sure hakkında daha fazla bilgi edinmek için neler bilmek gerekir? Kadir Suresi’nin tefsiri ve anlamı konusunda neler söylenmiştir?

Kadir Suresi, Mekke’de indirilen surelerden biri olarak biliniyor. Fakirler için zenginlik, zayıflar için izzet ve şeref sağlayan bu sure, hem Kuran-ı Kerim’de hem de Hz. Peygamber’in (s.a.v) hadislerinde önemli bir yer tutuyor. Kuran’ın Kadir gecesinde indirildiği vurgulanırken, bu gecenin değeri ve faziletleri de anlatılıyor. Kadir Suresi, Allah’ın kelamı olarak büyük bir değer taşıyor ve okuyanlara, dinleyenlere aynı sevapların verildiği belirtiliyor.

Kadir Gecesi Suresi Okunusu Nasil

Kadir Suresinin Türkçe Meali ve Arapça Okunuşu

Kadir Suresi’nin Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı aşağıdaki gibidir:

Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm. İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr. Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr. Leyletul kadri hayrun min elfi şehr. Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min kulli emrin. Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.

Türkçe Meali:

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Doğrusu Biz, onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misiniz? Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır. O gece Rab’lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

Kadir Suresinin Tefsiri

Kadir Gecesi’nin, Kuran-ı Kerim’in indirildiği gece olduğu vurgulanıyor ve bu gecenin manevi değeri anlatılıyor. Kadir kelimesi, sözlükte “güç, hüküm, değer, şeref” gibi anlamlar taşıyor. Kuran’ın bu gece indirilmesi, gecenin şerefini ve değerini artırıyor. Bu sure inmeden önce gecenin böyle bir ismi yoktu. Duhân Suresi’nde “Biz onu mübarek bir gecede indirdik” (44/3) denilerek bu gecenin hayırlı ve kutsal olduğu ifade ediliyor. Kadir Suresi’nin ilk ayetinde Kuran’ın bu gecede, Bakara Suresi’nde ise Ramazan ayında indirildiği belirtiliyor. Bu da Kadir Gecesi’nin Ramazan ayı içinde olduğunu gösteriyor; ancak hangi geceye denk geldiği konusunda farklı görüşler bulunuyor.

Buhârî ve Müslim’in kaydettiği bir hadiste, Hz. Âişe’ye isnad edilen rivayete göre, Hz. Peygamber’e ilk vahyin Ramazan’ın 27. gecesinde geldiği belirtilmiş. Bu nedenle Kadir Gecesi’nin Ramazan’ın 27. gecesi olduğu genel bir kanaat olarak kabul edilmiş. Bazı rivayetlere göre ise Kuran, Ramazan’ın son on günü içinde inmeye başlamış. Kadir Gecesi’nin kesin olarak bildirilmemesi, insanların sadece o geceye odaklanıp diğer zamanlarda kulluk görevlerini ihmal etmelerini önlemek için düşünülmüş.

Müfessirler, “Biz onu Kadir gecesinde indirdik” ifadesindeki “o” zamiriyle Kuran’ın kastedildiği konusunda hemfikirler. Kuran’ın apaçık bilinen ve tanınan bir kitap olduğunu göstermek için adının açıkça anılmadığı belirtiliyor. “Biz onu indirdik” ifadesinden “tamamını indirdik” veya “indirmeye başladık” anlamları çıkarılabiliyor. Çoğu alim, burada Kuran’ın tamamının uluhiyyet makamından dünya semasına indirildiğini savunuyor. Bazı alimler ise bu ayetle doğrudan Hz. Peygamber’e gelen Alak Suresi’nin ilk ayetlerinin kastedildiği görüşündeler. Her iki yoruma göre de bu zaman diliminin Kuran’ın indirilişine sahne olduğu ve bu olayla büyük bir değer kazandığı için sureye “leyletü’l-Kadr” denmiş.

Kadir Gecesinin Anlamı ve Faziletleri

Kadir Gecesi’nin ne olduğunu anlamaya çalışan ikinci ayetten sonra gelen ayetlerde, bu gecenin tarihinden ziyade, önemi ve bereketi üzerinde duruluyor. Duhân Suresi’nde de Kuran’ın “mübarek bir gecede” indirildiği belirtilerek, bu gecede hüküm ve hikmet içeren işlerin belirlendiği ifade ediliyor.

Müfessirlerin bir kısmı, Kadir Gecesi’nin bin aydan daha hayırlı olduğunu belirten üçüncü ayeti gerçek anlamda anlayarak, bu gecede yapılan ibadet ve hayırların, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin ayda yapılanlardan daha çok sevap getireceğini söylüyor. Başka bir yoruma göre ise buradaki bin sayısı, çokluğu ifade etmek için kullanılıyor. Arapça’da da bin sayısı, büyük çoklukları anlatmak için kullanılıyor. Bu durumda Kadir Gecesi’nde yapılan ibadet ve iyiliklerin diğer zamanlarda yapılanlardan daha fazla sevap getireceği belirtilmiş oluyor.

Kadir Gecesi’nin bin aydan hayırlı olmasının başka sebepleri de var. Bu gece, Allah’ın vereceği görevleri üstlenmek üzere melekler ve ruh yeryüzüne iniyor. Müfessirlerin çoğunluğuna göre dördüncü ayetteki “ruh”tan maksat, Cebrâil’dir. Cebrâil, meleklerden biri olmasına rağmen, makamının yüksekliği ve şanının yüceliği için ayrıca zikredilmiş.

Beşinci ayette ise bu gecenin esenlik ve mutluluk gecesi olduğu ifade ediliyor. Melekler gecenin başından itibaren gruplar halinde inerek müminlere selam veriyorlar ve bu durum şafak sökünceye kadar devam ediyor. Kadir Gecesi’nde Allah, rahmân ismiyle tecelli ediyor ve bu tecelli en az bir yıl boyunca genel esenliğin devamını sağlıyor.

Ramazan’ın son on gününe girildiğinde, Hz. Peygamber dünyevi işlerden uzaklaşıp mescidde itikafa çekilir ve vaktini daha çok ibadetle geçirirdi. Müminler de Kadir Gecesi’ni ibadetle ve dualarla ihya etmelidirler. Hz. Âişe, bu gecenin nasıl ihya edileceğini Hz. Peygamber’e sormuş ve “Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet!” şeklinde cevap almıştır.

Sonuç

Kadir Suresi, Kuran’ın en değerli surelerinden biri olarak kabul edilir. Bu sure, Kadir Gecesi’nin önemini ve bu gecede yapılan ibadetlerin değerini anlatır. Arapça okunuşu ve Türkçe meali ile anlamını derinleştiren Kadir Suresi, tefsiri ile de daha anlaşılır hale gelir. Manevi değeri yüksek olan bu sure, Ramazan ayında ve özellikle Kadir Gecesi’nde okunarak faziletinden yararlanılmalıdır.